Når VM i herrehåndbold løber af stablen i Herning i januar, vil borgere samt tilskuere og spillere i Jyske Bank Boxen have mulighed for at donere pant til gavn for Julemærkehjemmene.

Håndbold, børn og fællesskab går hånd i hånd. DanskHåndbold og Julemærkehjemmene har i mange år samarbejdet til fordel for børnene og har forlænget og udvidet samarbejdet, så det involverer flere aktører i Herning.

Til VM i kvindehåndbold i 2023 donerede MCH Messecenter Herning, der driver Jyske Bank Boxen, og DanskHåndbold i samarbejde med Dansk Retursystem, pant fra både tribuner og spilleromklædningsrum til Julemærkehjemmene, til en værdi på omkring 40.000 kr. Til slutrunden i januar er ambitionen at få samlet endnu mere pant ind, især fra spillerne.

”Målet for os i 2023 var at få samlet 80% af alt panten bag bænken og i omklædningsrummene ind, og det nåede vi slet ikke. Det gik rigtigt godt med at få publikum i Jyske Bank Boxen til at sortere panten i de rigtige spande, men der viste sig at være en stor kulturforskel på det her område, når det kom til mange af de udenlandske spillere. De ved ikke, hvad pant er, og de forstod ikke, hvilken værdi pantflaskerne har og havde for os i lyset af den donation, vi samlede ind til. Vi kan og skal gøre det bedre end sidste år, når vi har herrernes VM i Herning til januar,” lyder det fra Ann Lykke Davidsen, chef for kommunikation, marketing og bæredygtighed i DanskHåndbold.

Hvert år får knap 1.000 børn, der mistrives, bliver mobbet, er ensomme eller ikke tror, at de er gode nok, hjælp på et Julemærkehjem. Gennem et ophold bliver de del af et fællesskab og får styrket deres selvværd. Det er en god sag, hvor børn og unges fællesskaber og trivsel også er en hjørnesten.

”Vi gør en stor indsats for at få kommunikeret konceptet pant til holdene denne her gang, så vi sikrer, at endnu flere flasker med pant på ender det rigtige sted, og at panten kan blive doneret til den gode sag. Vi har også fået de tre hoteller, vi bruger under slutrunden, med i samarbejdet. Vi håber, at det kan forhindre det, vi oplevede til kvindernes VM i 2023, hvor mange af pantflaskerne forsvandt ud af arenaen,” uddyber Ann Lykke Davidsen.

Udvidet samarbejde om en vigtig sag

Hotel Scandic Regina og Hotel Eyde i Herning, og Radisson Blu Hotel Papirfabrikken i Silkeborg, skal huse spillere, delegerede og ansatte under VM i Herning til januar, og de tre hoteller er alle sammen gået med i samarbejdet om at donere alt deres pant under mesterskabet til Julemærkehjemmene. Todbjerg busser, der transporterer holdene mellem deres hotel, træningshallerne og Jyske Bank Boxen under VM, er også gået med i samarbejdet og donerer den pant, spillere og holdledere måtte efterlade i busserne.

Herningenserne får også mulighed for at være med i pantindsamlingen uden at deltage i sportsbegivenheden. Alle kan aflevere deres pant i lobbyen på Hotel Eyde og Scandic Regina under VM i herrehåndbold fra den 14. til den 25. januar og dermed støtte det gode formål.

Dermed udvides indsatsen fra første forsøg sidste år, og det glæder projektleder for bæredygtighed ved MCH Messecenter Herning, Maria Galmstrup.

”Kombinationen af en stærk samarbejdspartner som DanskHåndbold og et meningsfuldt formål gør det helt naturligt for os at støtte pantindsamlingen til fordel for Julemærkehjemmene. Når selv små handlinger kan gøre en mærkbar forskel for børn, der har brug for støtte og fællesskab, ser vi det som vores ansvar at løfte indsatsen. Vi er glade for at endnu flere aktører omkring VM i herrehåndbold vil være med i samarbejdet, så endnu flere børn kan få glæde af det Julemærkehjemmene gør," lyder det fra Maria Galmstrup.

Også Torben Rhode fra Scandic Regina i Herning, er begejstret over muligheden for at kunne bidrage til den gode sag.

"Vi er dybt stolte over at kunne bidrage til en så vigtig sag som Julemærkehjemmene. At vide, at vores indsats kan være med til at gøre en reel forskel for børn, giver os alle en helt særlig glæde og mening i det, vi gør hos Scandic Regina Herning,” lyder det fra Torben Rhode, General Manager hos hotel Scandic Regina Herning.

Hos modtageren af støtten fra det udvidede samarbejde om donation af pant, er der ingen tvivl om, at både initiativet og den forhåbentligt flotte donation, spiller godt ind i et meget vigtigt arbejde med at hjælpe børn, der mangler fællesskaber og selvværd.

”Vi er utrolig glade for den store opbakning og det brede samarbejde, der ligger til grund for pantindsamlingen. Det er fantastisk, at både publikum, spillere, medarbejdere og frivillige løfter i flok og aktivt tager del i at hjælpe udsatte børn til bedre trivsel og ind i gode fællesskaber,” siger Søren Ravn Jensen, direktør i Julemærkefonden.

Enkel handling med stor effekt

Indsamlingen af pant sker i samarbejde med Dansk Retursystem, gennem det danske pantsystem, hvor tomme flasker og dåser bliver til nye, når de indsamles og genanvendes. I 2022 blev 2,0 mia. flasker og dåser afleveret i det danske pantsystem.

Dansk Retursystem er en del af samarbejdet om at donere panten fra VM i herrehåndbold, og ud over selve afhentningen i Herning og omegn stiller de pantsække, logistik og op mod 50 pantbokse til rådighed, så panten kan blive samlet ind i omklædningsrum og på hoteller.

”At pante er en enkel handling med en stor effekt. Hver gang vi panter, sikrer vi, at flasker og dåser bliver genanvendt til nye. Og når pantpengene så samtidig kan komme børn og fællesskaber til gavn, bliver pant rigtig godt for meget,” forklarer Anne-Mette Bundgaard, Kommunikations- og brandingchef i Dansk Retursystem.

Det er altså ikke kun en fordel at få indsamlet panten under VM i herrehåndbold fordi pengene går til en god sag. Pantsystemet i Danmark er også en af de tilbagetagningsordninger, hvor allermest materiale indgår i et cirkulært kredsløb, uden at kvaliteten af materialerne forringes, hvilket betyder et mindre forbrug af ressourcer og mindre CO2-udledning.

 

Fotos: Casper Horsnæs Larsen/DanskHåndbold