Ansvarlighed. Omtanke. Sundhed. Smag. Der er mange veje at gå, mange fælder at falde i, og mange holdninger til mad og bæredygtighed at forholde sig til - både i det private køkken, og når du som mange af vores medlemmer arbejder med mad.

Siden 2021 har vi sammen med Visit Herning og med støtte fra Herning Kommune og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse arbejdet med en større strategisk satsning omkring bæredygtige spiseoplevelser. Vi kalder det E.A.T. - Eating and Tourism. Med projektet ønsker vi at bidrage til at ændre måden, der bliver spist, produceret og smidt mad ud på, når vi tager imod spisende gæster i Herning.

Og det gør vi på flere måder i E.A.T., som du kan læse mere om her. Vi sender bl.a. et nyhedsbrev ud, hvor vi deler viden og inspiration omkring bæredygtighed og mad. Nedenfor har vi samlet nogle af pointerne, så du let kan komme i gang med at lave mad med omtanke - i privaten og/eller på dit arbejde.

Hvis du ønsker at modtage vores E.A.T. nyhedsbrev, kan du tilmelde dig her.

Bæredygtig mad

Bæredygtig mad handler om mere og andet end CO2-udledning og miljø. FAO definerer bæredygtig mad som:

Det er altså ikke blot et spørgsmål om madens betydning for klimaet eller om at spise plantebaseret eller økologisk. Bæredygtighed i madens verden indebærer også hensyn til lokalsamfund, arbejdspladser, produktionsforhold, pris, sundhed og dyrevelfærd. 

(Kilde: FAO, FN’s organisation for fødevarer, landbrug og fiskeri)

Hvilke fødevarer er bæredygtige?

Ønsker du at leve mere bæredygtigt, er der er nogle tommelfingerregler, du kan følge i dit køkken, så du får en varieret kost med bæredygtighed for øje. Du kan fx købe ind og lave mad efter de officielle kostråd:

(Kilde: Fødevarestyrelsen)

Mere planterig kost er én af de vigtigste indsatsområder i omstillingen af verdens fødevaresystem. Men det kan være en jungle at få oplysning om klimaaftrykket fra de varer, vi køber.

Danmarks grønne tænketank CONCITO giver med Den Store Klimadatabase virksomheder, myndigheder og borgere fri adgang til livcyklusanalyser af klimabelastningen fra 500 af de mest almindelige fødevarer på det danske marked. Databasen kan belyse klimaeffekten af vores fødevareforbrug og bidrage til at fremme mere klimavenlige madvaner.

Find databasen her.

Frugt og grønt i sæson

Økologisk Landsforening arbejder med det økologiske grundprincip: Spis frugt og grønt i sæson. Ud fra det princip spiser du friske og velsmagende grøntsager, der ofte er billigere og mindre klimabelastende. Du kan se, hvilke frugter og grøntsager der er i sæson i løbet af året på deres sæsonplakat.

Dansk Vegetarisk Forening har udviklet et inspirationskatalog, hvor du kan få styr på begreber, trends, brands og forslag til grønne retter. Kataloget dykker bl.a. ned i bælgfrugter, fermentering og plantebaserede alternativer med inspiration fra køkkener i hele verden.

Se kataloget her

Stop madspild

Madspild er én af de helt store syndere, hvad angår klimabelastning i køkkenet. Alene danske husholdningers madspild udgør 260.000 tons årligt - og dertil kommer restatauranter, hoteller, kantiner og storkøkkener. Der er stort potentiale for udvikling.

(Kilde: Fødevarestyrelsen) 

Tips: Sådan begrænser du madspild og køber ind med omtanke

Kontakt

Tennae Rix Kristensen

+45 2785 3979
tr@baeredygtigherning.dk

Er du optaget af mad og bæredygtighed? Og har du ønsker, forslag eller behov omkring emnet, som du ser vi kan samarbejde omkring eller hjælpe hinanden med, så tag endelig fat i os.