Et nyt lokalt leverandørsamarbejde er gået i luften for at sikre lokale grøntsager på lokale hoteller, spisesteder og i kantiner. Initiativet er blevet til i et samarbejde mellem VisitHerning, Bæredygtig Herning og Gartnerhallen efter efterspørgsel fra lokale aktører.

Vi kender det formentlig alle sammen: Mad er et helt centralt element, når man er gæst. Uanset om man er ude med kunder, deltager i et stort event, snupper en hurtig snack inden en koncert eller går på restaurant med vennerne.

Derfor har et nyt initiativ omkring lokalt leverandørsamarbejde nu set dagens lys med det formål at give byens gæster gode spiseoplevelser med lokale grøntsager på lokale hoteller og spisesteder - og det samme gælder i de mange kantiner i området.

Leverandørsamarbejdet går i al sin enkelthed ud på at forbinde lokale fødevareproducenter og lokale restauranter, hoteller og kantiner. Gartnerhallen hjælper med sit etablerede setup og garanterer, at de lokale varer bliver leveret friskt fra markerne dagen efter, de er afhentet hos producenten.  

I første omgang kan man købe friske økologiske grøntsager fra Månsson i Brande og Oblings i Ikast, men tanken er, at portalen skal udvides med andre lokale producenter - store som små.

"Så bliver det faktisk næsten ikke mere friskt og lokalt, end hvis spisestederne dyrkede deres grøntsager selv. Dels er smag og kvalitet bedre, når grøntsagerne ikke har stået på et stort lager i flere dage og er blevet fragtet igennem hele landet. Dels er det bæredygtigt at minimere transporten. Og så er det da bare en sjov fortælling, at grøntsagerne kommer fra en mark, et stenkast fra restauranten" (Karsten Antonsen, indehaver Gartnerhallen)

Lokal glæde over initiativet

Initiativet er blevet til på baggrund af efterspørgsel og stor interesse fra lokale restauranter og hoteller, som gennem workshops og en arbejdsgruppe har identificeret og udviklet ideen. Og der er da også tilfredshed med, at det lokale leverandørsamarbejde nu er i luften.

"Det er mere bæredygtigt at købe hos lokale producenter, og i Herning skal vi også være med på beatet i forhold til bæredygtighed. Det er fornuftigt i forhold til klimaet og samtidig en god forretning. Hos Eyde vil vi gerne være med til at skabe et bedre sted at leve, men vi vil også drive en sund forretning, så vi forsøger at finde balancen, og det nye samarbejde er absolut et skridt på vejen. Vi kan gøre en forskel, hvis vi står sammen, det beviser Herning gang på gang" (Martin Lemvig, adm. direktør hos Hotel Eyde)

"Vi er rigtig glade for det nye fokus på klimakilometer. Det ligger helt i tråd med vores forretning, hvor vi arbejder med cirkulær økonomi og miljø- og klimahensyn. De danske, økologiske grøntsager vil give en bedre spiseoplevelse med friskhed og smag, og kendskabet til den lokale producent giver en autentisk og oprigtig historie til gæsterne"(Axel Månsson, ejer og bestyrelsesformand hos Axel Månsson A/S)  

Strategisk arbejde med bæredygtige spiseoplevelser

Leverandørsamarbejdet er blot ét af mange projektet i projektet E.A.T. (Eating And Tourism) - en strategisk satsning i arbejdet med bæredygtig turismeudvikling og den spiseoplevelse Herning tilbyder gæster i byen. Holdet bag E.A.T. er et samarbejde mellem Bæredygtig Herning  og VisitHerning og støttet af Herning Kommune samt Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og er nu klar til at skyde det nye lokale leverandørsamarbejde i luften. 

I teamet bag projekt E.A.T er vi utroligt glade for, at der nu er etableret en lokal platform, hvor egnens restauranter, hoteller og kantiner kan handle direkte fra lokale producenter.

"Leverandørsamarbejdet er et fantastisk eksempel på et bæredygtigt og meningsfuldt tiltag, der løser et helt konkret behov og skaber positiv forandring. Det er skabt i fællesskab ved at en gruppe dedikerede mennesker og organisationer har forenet sig om et fælles mål: At tage ansvar som destination og hver især være en del af løsningen. Vi glæder os til at se endnu flere lokale råvarer på tallerkenerne i Herning, og til at byde endnu flere lokale leverandører og aftagere ind i samarbejdet. Det er en stærk løsning, som vi er stolte af og som vi glæder os til at bygge videre på og skabe endnu flere forandringer med"(Tennae Rix Kristensen, projektleder i Bæredygtig Herning)

VisitHerning og Bæredygtig Herning takker lokale hoteller, restauranter, leverandører, Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande og Gartnerhallen for opbakningen og ser frem til at fortsætte samarbejdet. Forhåbentlig vil vi se projektet blomstre og få mange flere lokale aktører involveret i det lokale leverandørsamarbejde - både som leverandører og aftagere af lokale råvarer.

Du kan blive en del af samarbejdet her.

Kontakt

Tennae Rix Kristensen

+45 2785 3979
tr@baeredygtigherning.dk