Ressourcebevidsthed og sund fornuft har altid været dna hos HV-transport. Derfor er grøn omstilling til at gå til. Og indsatsen betaler sig – om end der også er arbejde og udgifter ved, at hjulene nu kører på nye måder.

I 2021 fik HV-transport Den Grønne Transportpris. Biogas-lastbiler og en vognpark fyldt med de nyeste lastbiler på markedet er nogle af virksomhedens grønne aftryk.

En biogas-lastbil koster ca. 200.000 kr. mere end en med dieselmotor, og grøn biogas-brændstof beskattes 25% højere end fx diesel. Til gengæld er den årlige besparelse op mod 306 ton CO2 pr. lastbil. Men også chaufførernes trivsel har gavn af de grønne indsatser. HV-transport får flere ansøgninger end før, hvilket er vigtigt i en branche, hvor rekruttering er svært.

En app, kombineret med undervisning i energirigtig kørsel, hjælper chaufførerne med at køre mere CO2-venligt. Fx ved at rulle med lastbilen og bruge lavere fart, så der bremses mindre.

”Vores chauffører har været utroligt positive gennem hele forløbet. Pænere kørsel giver mindre stress i hverdagen. De kan se på app'en, hvordan deres ændrede kørsel sparer brændstof og dermed CO2 og penge,” fortæller kommerciel direktør og medejer af HV-transport og Sandshoppen.dk Simon Haubjerg Jørgensen.

Han har erfaret, at det ved grøn omstilling gælder om at ændre holdninger og vaner.

”Den grønne indsats er en fast del af vores bestyrelses-, ledelses- og chaufførmøder. Vi fortæller om resultaterne og deler erfaringer på tværs af virksomheden. Til næste chaufførmøde gennemgår vi sammen de seneste resultater, og alle ansatte og deres partnere er inviteret til en VM-håndboldkamp som tak for den fælles indsats.”

Men det har været en proces at arbejde på en ny måde. For i starten var chaufførerne bekymrede for, om de blev målt og kigget over skuldrene.

”I dag ved de, at vi kun evaluerer fælles om generelle målinger og ser på, hvis noget skiller sig ud. Indsatsen fylder hos alle og er blevet lidt som et sjovt pc-spil,” fortæller Simon Haubjerg Jørgensen og peger på, at alt nyt er svært i starten.

”Derfor er det vigtigt, at vi i branchen hjælpes ad. Her kan en organisation som Bæredygtig Herning støtte os i at finde fremtidens løsninger. Som branche kaster vi ikke håndklædet i ringen. Vi er tværtimod klar til at tage arbejdshandskerne på og bidrage målrettet til den grønne omstilling.”

Artiklen er skrevet af Birgitte Iversen, RETNING