I Huset no7 tør man godt gå forrest og vise, at vejen kan se anderledes ud, end den traditionelle. Her skubber de til de mere gængse standarder for mad, arbejdskraft og indretning.

Vegetarisk og eksperimenterende køkken

Hvem siger, der skal være fiskefilet og flæskesteg på smørrebrød? Kunne der lige så godt være aubergine, æg, blomkål, selleribøffer, svampe, kartoffel og rødbede på dit smørrebrød? JA, siger holdet i køkkenet hos Huset No7 i Herning midtby.

Hos Huset No7 gik de for nogle år siden all-in på det grønne, kødfri køkken - og med stor succes. Vicekulturhusleder Jonas Bondrop fortæller, at da man først lavede skiftet fra traditionel mad til vegetarisk, blev det modtaget med en bekymring for, om det kunne sælges, og om det var en holdbar forretning på den lange bane. Men som Jonas sagde til de ansatte dengang: 'Hvis det ikke kan løbe rundt, laver vi det bare om igen'. Med en 'hvad er det værste, der kan ske'-attitude, kastede de sig ud i det og har ikke kigget sig tilbage siden,

I caféen, som har åben mandag til torsdag, kan man som gæst nyde vegetariske smørrebrød, nachos, paninier samt 'dagens hit' i hyggelige omgivelser. Der er desuden vegetarisk folkespisning mandag til torsdag kl. 17.30. Om torsdagen rundes ugen af med 'Levende lys og rester' og det er sjovt nok den mest populære aften, ligesom konceptet bidrager til at mindske madspild.

I køkkenet er det en selvfølge både at eksperimentere dagligt og samtidig have fokus på madspild. Og resultatet? Råvarer, der virkelig kommer til sin ret og, gæster der vender tilbage.

”Vi vil gerne være det uformelle sted, hvor man kan mødes, inspireres og nyde et godt måltid – måske ét måltid man ikke selv ville få lavet”

Jonas Bondrup, Vicekulturhusleder i Huset no 7

 

Mennesker i centrum

I Huset no7 tør man godt være nogle af, dem der går forrest og viser at vejen kan se anderledes ud end den traditionelle. Der værnes om hyggen, passionen og begejstringen for, at mennesker fra alle baggrunde kan samles om et arbejde – nemlig at drifte kulturhuset. Langt de fleste ansatte i Huset no7 er fleksjobbere, sårbare på forskellig vis eller har usynlige handicaps.

De dedikerede medarbejdere, primært fleksjobbere, sørger for at skabe en varm og indbydende atmosfære fra mandag til torsdag, mens de varetager køkkenet, servicerer gæster og arrangerer aktiviteter, samt vedligeholder både indendørs og udendørs.

Udover hverdagene, som emmer af kreativitet, kultur og hygge, har Huset no 7 også  til formål at understøtte det kulturelle i Herning. Fx holdt cafeen lukket under VM-ugen i Herning i juni 2024 for at være samlingspunkt for over de 350 frivillige, der er en uundværlig del af det store event. Medarbejderne stod for forplejningen alle dage for op til 150 frivillige ad gangen, og menuen var, som altid i Huset, vegetarisk.

”Det er inspirerende at være sammen med mennesker, der har et stort ønske om at lykkes”.

Pia Worm, Kulturkonsulent og Frivilligkoordinator hos Herning Kommune