Engang troede direktøren for HORN Bordplader, at han hjalp mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Da flere og flere af dem kom på lønningslisten, gik det op for ham, at de hjælper ham. Blandt andet med at tilføje den anerkendte B Corp til samlingen af certificeringer – et bevis på, at social og miljømæssig ansvarlighed betaler sig.
”Egentlig ville vi hjælpe mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Den vinkel har jeg slet ikke i dag. For det, som jeg troede var en god gerning, viste sig at være sund fornuft,” siger CEO Jakob Bressendorf fra HORN Bordplader A/S, som en dag fik en klar melding fra de nye medarbejdere: ”Vi er glade for at være her, men vi vil gerne have, at I stiller krav til os.”
”Lige dér forstod jeg, at det ikke var synd for dem, og at de derfor skal leve op til de samme forventninger, som alle os andre. Det var en dobbelt øjenåbner, fordi jeg med ét kunne se, hvad jobbet betød for dem – og hvad de kunne give virksomheden.”
I dag ser Jakob Bressendorf handicap som et vilkår på linje med at se dårligt. Man må tage nogle forholdsregler; som at bruge briller eller arbejde på nedsat tid. Og så ellers yde en indsats derfra.
”Alle hos HORN møder ind for at bidrage. Nogen kan måske kun holde til at arbejde to timer om dagen, men så er det det, de skal måles på. I starten satte vi ikke performancekrav, men det gør vi naturligvis i dag, hvor vi udøver ledelse på et mere oplyst grundlag end dengang, vi blot troede, at vi gjorde en god gerning. Vores mange medarbejdere på kanten af arbejdsmarkedet er hver især vigtige brikker i forretningen.”
Virksomhedens dna viste vejen
Det sociale blik for god forretning har medvirket til, at HORN Bordplader, som den første virksomhed i køkkenindustrien i Skandinavien, netop har opnået den anerkendte B Corp-certificering. Her har HORN været igennem en 360 graders undersøgelse af hele forretningen, og er blevet vurderet i over 230 parametre inden for ledelse, medarbejdere, samfundet, miljøet og kunderne.
B Corp anses som det ypperste, fordi det er en global bevægelse, der sætter høje standarder med ambitiøse målsætninger inden for gennemsigtighed samt social og miljømæssig ansvarlighed.
Det har naturligvis været en lang rejse at opnå den internationale anerkendelse. HORN Bordplader har i årevis arbejdet målrettet på sagen.
”Med en placering i et af verdens dyreste produktionslande, er vi nødt til at kunne noget andet end konkurrenterne. Vores dna viste os vejen; vi ville arbejde ’grønt’, som vi kaldte det dengang. Nu bruger vi ordet ansvarlighed,” forklarer Jakob Bressendorf.
Danske SMV´er kan blive fremtidens vindere
HORN Bordplader startede rejsen med at fjerne skadelige stoffer, genanvende kølevand til maskinerne, udvikle software til at styre effektivt elforbrug – og meget, meget mere. Indsatsen har i årenes løb ført til certificeringer som blandt andre FSC, Indoor Air Comfort Gold, Svanemærke samt CO2 målinger på både virksomheds- og produktniveau.
Det lyder som en stor og omfattende proces…
”Ja, vi bruger ualmindelig mange ressourcer, og det har vi gjort i årevis. Men det har jo også givet en række afledte effekter. Vi har en stor vidensbase omkring lovgivning og rapportering til kunder. Desuden har vi fået nye kunder både nationalt og internationalt. Vores tydelige ’Why’ påvirker også rekrutteringen. For selv om vi er placeret i Aulum, har vi i mange år kunnet tiltrække dygtige medarbejdere på alle niveauer,” fortæller Jakob Bressendorf, og peger på, at missionen kræver vedholdenhed.
”For otte år siden opfandt vi en grøn serie, som ramte markedet for tidligt. Men vi blev ved, for vi havde en tro på, at efterspørgslen ville komme. Det vidste vi blandt andet fra de videns netværk, vi sad i. Det gælder om hele tiden at være et skridt foran – det er også derfor, at vi har kæmpet for at komme ind i B Corp.”
Kampen mener han ikke kun er for HORN´s skyld, men også for Danmarks:
”Vi er så dygtige i vores lille land, så vi kan lykkes med at binde ansvarlighed og digitalisering sammen og skabe transparent dokumentation. Vores uddannelsesniveau og standard er så høj, at vi kan udvikle systemer, som resten af verden kan bruge. Det kan blive en kæmpe eksportvare for de næste generationer. Men vi skal sammen accelerere det endnu mere, så de danske SMV´er kan vinde konkurrencen. ESG, verdensmål og bæredygtighed kan lyde som buzz words lige nu, men om 10 år er de license to operate.”
Ligeværdigt kollegaskab
Tidligt i ’den grønne proces’ fik virksomheden øje på alt for meget spild i produktionen. Derfor etablerede man Denwood by HORN, som i dag upcycler afskær og restmaterialer fra bordpladeproduktionen til interiørprodukter.
Herfra tog hvervningen af kolleger på kanten af arbejdsmarkedet for alvor fart.
”Det gav et godt samarbejde med kommuner og jobcentre – og også et blik for at arbejde med ligestilling, uanset om det gælder køn, alder eller etniske minoriteter,” forklarer Jakob Bressendorf, som fastslår:
”Vi skal ikke have ondt af vores medmennesker, for det kan ingen bære. I stedet skal vi ligeværdigt hjælpe hinanden med at flytte virksomheden. Her er vi kolleger, uanset om vi bruger paragraffer eller briller. Det har været en kæmpe læring for hele organisationen – at vi har plads til os alle sammen.
”HORN vil ikke bare være de bedste i verden – vi vil være de bedste FOR verden. Vi ønsker at gøre en forskel og skubbe på en forandring i vores samfund. Det gør vi netop ved at tage ansvar, og træffe beslutninger, der er ansvarlige ud fra et socialt og miljømæssigt synspunkt.”
CEO Jakob Bressendorf, HORN Bordplader
Gode råd fra HORN om at arbejde ansvarligt
- Start med det indlysende
Det vigtige er at komme i gang. Fx med at fjerne et produkt fra fremstillingsprocessen. Motiver hele organisationen til at få øje på små tiltag, som I kan starte med. - Lav en faciliteret strategiproces
HORN Bordplader har haft eksterne facilitatorer på i flere omgange. Efter hvert forløb arbejder ledere og medarbejdere målrettet videre med at gøre strategi og læring operativ. - Afsæt rigelige ressourcer
Gå helhjertet ind i processen. Konkurrence har altid handlet om at dedikere den mængde ressourcer, der skal til for at vinde. Både hvad angår medarbejdere og økonomi.
Facts om B Corp
- B Corp står for Benefit Corporation
- B Corp-certificeringen foretages af non-profit-organisationen B Lab. På verdensplan er mere end 6200 virksomheder i 89 lande certificeret. Alle har en fælles målsætning om at bruge forretning til at gøre en positiv forskel.
- HORN er (i marts 2023) den tredje produktionsvirksomhed i Danmark, der er B Corp-certificeret.
- Der er 80+ B Corps i norden, hvoraf 61 er fra Danmark.
Artiklen er skrevet af Birgitte Iversen, RETNING