Bæredygtighed er et afgørende element i enhver virksomhedsudvikling, og det gælder også i den almene boligsektor. Boligorganisationen FællesBo har taget et vigtigt skridt i retningen mod at arbejde målrettet med bæredygtighed – strategisk og i praksis.
Et klart signal fra medarbejderne
Det begyndte med et ønske fra medarbejderne. Et ønske om at få klare retningslinjer for, hvordan de skulle få bæredygtighed ind i deres arbejde, lige fra valg af bygningsmaterialer til sociale initiativer. Kim Grarup, Drift- og projektchef i Fællesbo, siger:
"Vores medarbejdere kom til os med et klart ønske om en strategi for bæredygtighed. Vi havde brug for en struktureret tilgang, der kunne sikre, at bæredygtighed blev en fast del af vores arbejdspraksis og ikke noget, der blev håndteret ad hoc afhængigt af situation eller den enkelte beslutningstager."
Med en boligmasse på over 5000 boliger i Herning Kommune ved FællesBo, at de har en unik mulighed for at skabe reel bæredygtig forandring og få reel impact. Derfor ønskede medarbejderne, at Fællesbo aktivt skulle tage stilling til, hvordan organisationen vil arbejde med bæredygtighed. ”Vi havde brug for hjælp til at starte samtalen om, hvordan vi skulle komme i gang, hvor vi skulle sætte ind, og hvor ambitiøst vi skulle gå til den bæredygtige dagsorden. Derfor kontaktede jeg Bæredygtig Herning”, siger Kim Grarup. Han tilføjer, at bæredygtighedsstrategien skal sikre, at alle beslutninger – lige fra valg af bordplader og maling til biodiversitet på fællesarealer – fremover træffes på grundlag af velovervejede, principbaserede valg, der understøtter FællesBos langsigtede bæredygtighedsmål.
Fra indsigt til strategi
Som innovationspartner har Bæredygtig Herning skabt rammerne for, at FællesBo kunne påbegynde arbejdet med bæredygtighed. Gennem to workshops har vi faciliteret vigtige samtaler, hvor medarbejdere, ledelse og organisationsbestyrelse har bidraget med viden, erfaringer, behov og perspektiver, der skal danne grundlag for den fremtidige bæredygtighedsstrategi. Det har blandt andet handlet om materialevalg, udeområder, certificeringer og social bæredygtighed.
Processen har åbnet op for vigtige dilemmaer, refleksioner og prioriteringer, og alle de vigtigste interne stakeholders har kunnet dele deres viden og erfaringer og blive inspireret til at tage ansvar for bæredygtighed inden for deres eget område. Et centralt spørgsmål, som de fleste organisationer står med, blev belyst: Alle kan ikke alt. Så hvordan træffer vi valg og fravalg, der både tager højde for klimaet og de praktiske realiteter? Ligesom vi satte fokus på et spørgsmål, som er særligt væsentligt for almene boligorganisationer, der tager et stort socialt ansvar: Hvordan kan vi handle bæredygtigt, samtidig med at vi tager ansvar for dem, der har brug for billige boliger?
Et skridt tættere på en ansvarlig fremtid
”Vi står nu stærkere og er klar til at omsætte disse refleksioner til en konkret strategi og handlingsplan, der kan guide os fremad mod en mere bæredygtig fremtid,” lyder det fra driftsleder Kim Grarup. Han understreger, at samarbejdet med Bæredygtig Herning har skabt en vigtig ramme for FællesBos videre arbejde med bæredygtighed, og at processen har givet et solidt fundament til at forstå og prioritere indsatsområder. FællesBo er nu trukket i arbejdstøjet og udarbejder en strategi og handlingsplan, der afspejler organisationens værdier og mål.
Hos Bæredygtig Herning glæder vi os til at forsætte samarbejdet med FællesBo og andre organisationer, der ønsker at tage ansvar for en bæredygtig fremtid.