Et stykke uden for Herning ligger Galleri Nørgaard. Bygningen, som før var fyldt med malerier med følelser, farver, temaer og stemninger, fyldes nu af en helt anden slags lærreder, som er unikke på hver deres måde. Unge mennesker, som har brug at fylde deres liv med nye former og farver og male deres fremtid lys.

Fra galleri til progressivt Craft-værk

Stedet har ændret navn til "Craft-værk" og skaber en hverdag for unge mennesker, som ikke passer ind i det typiske uddannelsessystem. Disse mennesker får mulighed for at indgå i og bidrage til meningsfulde fællesskaber med andre. De får læring om livet, som ikke indgår i et pensum, men som giver dem mulighed for at udtrykke sig, vokse og skabe menneskelige resultater, som giver stolthed til den enkelte.

Hver elevs forløb bliver tilrettelagt til den enkelte, medbestemmelsen er stor og respekten er gensidig.

Craft-værk drømmer om at skabe livsduelige mennesker, og de gør det med stor passion og vedholdenhed. På trods af at stedet er splinternyt, er det tydeligvis i en rivende udvikling, og elevernes ønsker er i højsæde.

”Vi lægger skinner, mens vi kører på dem” siger Ulrik Løvdal, som er medejer af stedet sammen med Jesper Nørgaard. ”Når vi har bygget færdig, er her plads til 18-20 elever, som alle kan udfolde sig og blomstre”. Lige nu er der fem unge mennesker hos Craft-værk, som alle er i et forløb på tre år.

En oplevelse for alle sanser

Når døren åbnes, er der en tydelig duft af træ og håndværk. For nogen kunne det minde om et gammelt sløjdlokale. Udtrykket i Craft-værk er dog mere robust og alsidigt. Her kan du finde et puslespil bredt ud på det ene bord og gamle bordben, som er blevet til skulpturer. Tre ny indflyttede beboere – kaninerne Hazel, Bob og Kevin - er lidt nervøse, da vi kommer på besøg. Til gengæld bliver vi mødt af tre smilende personer med stor socialpædagogisk erfaring, der byder på varme, hjemmebagte boller og en kop kaffe og en begejstring fortælling om stedet og alle deres visioner.

"Snart får vi eget bryggeri," siger Jesper Nørgaard, mens Ulrik Løvdal hurtigt tilføjer, "og en vinproduktion." I Craft-værk indgår eleverne i rigtige projekter. ”Vi vil aktivere mennesker og samfundet i noget meningsfuldt. Vores fornemmeste opgave at gøre mennesker klar til livet og fremtiden. Det er ikke bæredygitigt at putte folk i kasser og bygge mure. Vi skal være en del af naturen og fællesskaber”, udtaler Jesper.

Golfbane uden lige

Ideerne er mange, og potentialet er endnu større. Det næste projekt er en japansk parkgolfbane med 18 huller. Marken er stadig kun jord, men græsset er sået og pibler snart frem. Med hjælp fra en elev med en livlig fantasi er de forskellige baner blevet tegnet, og målingerne på marken er lavet. "Bjælkerne er sat i jorden, og snart er marken også grøn og livlig." siger Ulrik.

Golfbanen skal opbygges af små temabaner med fokus på det vilde liv, planter, træer og mange aspekter som fremmer biodiversiteten. Craft-værk ønsker at tiltrække engagerede sponsorer i og omkring Herning, som får sit eget golfhul. Sponsorer kan få glæde af golfparken og samtidigt tage et socialt ansvar på sig – et ansvar og et bidrag til, at udfordrede unge mennesker får lov at blomstre.

Skrevet af Vladyslav Sokolovskyy, Bæredygtig Herning