SorTex - nyttiggørelse af tekstilaffald gennem forsortering i Danmark og Sverige
Forbruget af tekstiler er blandt de største klima- og miljøbelastninger. Inden for EU genereres årligt ca. 7,5 megaton tekstilaffald, heraf ca. 360.000 ton i Norden. I gennemsnit indsamles kun 30-35 %. En del sorteres og genanvendes inden for EU, men det meste eksporteres til udviklingslande og ender på deponi eller brændes.
For at bremse denne udvikling fastslår EU's affaldsdirektiv, at medlemsstaterne senest i 2025 skal foretage separat indsamling af tekstilaffald. SorTex-projektet vil adressere måden dette gøres på for at øge mængden, der indsamles, genbruges og genanvendes, og dermed styrke den cirkulære økonomi for tekstilaffald.
Ifølge ”affaldshierarkiet” skal affaldsressourcer så vidt som muligt genbruges, som de er, og alternativt genanvendes til nye produkter. Eksisterende teknologier til sortering af tekstiler har ikke skalerbare metoder, der kan indplacere tekstilaffald på det rette niveau i affaldshierarkiet og sikre, at tekstilet genanvendes så højt oppe i hierarkiet som muligt.
Forsortering af tekstilaffald
I SorTex-projektet fokuserer vi derfor på forsortering som nøglen, der skal forbinde indsamlingen af tekstilaffald med implementering af affaldshierarkiet. Ved forsortering i fraktioner sikres nyttiggørelse på højest mulige niveau i affaldshierarkiet. SorTex samler aktører fra alle led i denne værdikæde for i fællesskab at udvikle tilgange til forsortering, der kan fungere i en nordisk kontekst, og med specifikt fokus på samspil mellem tekstilindsamling og potentialer for genbrug og genanvendelse i en cirkulær økonomi.
Best practice og tværgående samarbejde
SorTex vil parallelt indsamle, udvikle, teste og demonstrere best practice for indsamling og forsortering af tekstilaffald, samt forretningsmodeller for genbrug og genanvendelse. Forskellige kombinationer af værdikæden vil blive designet og testet med henblik på identifikation af best practice.
SorTex udmærker sig ved både at have et grænseoverskridende samarbejde mellem aktører i Danmark og Sverige, men også mellem offentlige og private aktører i værdikæden. Denne tilgang muliggør kombination af teknologier og kompetencer samt opnåelsen af kritisk masse, hvilket er afgørende for at løse den fælles udfordring.
Projektet er organiseret i fire fokusområder:
- Analyse og test af indsamlingsmetoder
Udarbejdelse af en praksisnær håndbog med best practice-metoder for indsamling af tekstilaffald. Analyser og tests udføres i samarbejde med kommuner i Danmark og Sverige. - Analyse og test af forsortering
Udvikling af best practice og metoder til forsortering med fokus på kompetenceudvikling, effektivisering, skalering og ny anvendelse af eksisterende teknologi som AI og NIR-sensorer. Udarbejdelse af en håndbog, der kan anvendes af kommuner, affaldshåndteringsselskaber og virksomheder. Metoderne vurderes ligeledes ud fra både miljømæssige og sociale forhold og effekter. - Udvikling af forretningsmodeller
Samarbejde med de lokale erhvervsliv med formål at skabe bæredygtige forretningsmodeller, der aftager forsorterede tekstilfraktioner og dermed styrker genbrug og genanvendelse. - Udvikling af strategianbefalinger
Udarbejdelse og formidling af strategianbefalinger på samfundsniveau og på tværs af landegrænser, bl.a. gennem vidensdeling, værdikædedemonstrationer og involvering af eksterne interessenter i projektets aktiviteter.
De forventede resultater inkluderer en højere indsamlingsrate, øget forsorteringskapacitet og -kvalitet og bæredygtige forretningsmodeller. Effekten vil være reduktion af tekstilaffald på deponeringspladser og forbrænding, samt fremme genbrug og genanvendelse i en cirkulær økonomi for tekstiler.
SorTex er et praksisnært demonstrationsprojekt, der omsætter forskningsbaserede principper til konkrete løsninger og lokal implementering. En koordineret tilgang til affaldshåndtering på tværs af nationale grænser styrker den cirkulære økonomis fundament.
Læs pressemeddelelse om SorTex her.
Projektet er støttet med midler fra:
Projektkontakt
Tennae Rix Kristensen
Projektleder, Bæredygtig Herning
tr@baeredygtigherning.dk
Birgitte Hee Olesen
Projektleder, Herning Kommune
bekbo@herning.dk
Øvrige projektpartnere
Interreg, Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande, Professionshøjskolen VIA University College, Trollhättan Energi Aktiebolag, Wargön Innovation AB, Borås Energi och Miljö AB, Cyclothe AB, Svenljunga Kommun, Göteborgs Kommun, Sydskånes avfallsaktiebolag SYSAV, Vänersborgs Kommun, NewRetex A/S,
SorTex-projektet er støttet med midler fra:
Den Europæiske Regionale Udviklingsfond og Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.
Projektperiode
Start: 01.09.24
Slut: 31.08.27