E.A.T - Eating and Tourism
Siden 2021 har Bæredygtig Herning og Visit Herning arbejdet med en større strategisk satsning omkring bæredygtig turismeudvikling og herunder spiseoplevelser. Vi ønsker at skubbe til måden, der bliver spist, produceret og smidt mad ud på, når vi tager imod gæster i Herning. Læs med nedenfor og find inspiration til, hvordan du kan arbejde med bæredygtige spiseoplevelser.Vi sætter lys på de gode historier og initiativer fra Herning, som forhåbentlig kan inspirere dig til at arbejde med bæredygtige turisme- og spiseoplevelser. Nedenfor finder du eksempler på små som store lokale indsatser, som gør en forskel.
Fra jord til bord
Marker omgiver og forsyner kulturhotellet Højhusets restaurant med grøntsager og kød, som dyrkes og plejes af Landeriet - et uddannelsestilbud for unge.E.A.T. skaber genklang i Hernings spisesteder
Nu udsmykker det bronzefarvede Økologiske Spisemærke Herning-bageriet Aroma. Dette er blot ét af de mange skridt mod en grønnere fremtid for destination Herning.Green Key og Det Økologiske Spisemærke til Østergaards Hotel
Stærkt engagement i ansvarlige og energirigtige løsninger i hotelkæden Danske Hoteller.Bælgfrugterne rykker ind i MCH
Kokkene i MCH har været igennem en masterclass med fokus på brugen af bælgfrugter. De har efterfølgende mere end tidoblet deres indkøb af bælgfrugter.Vegetarisk smørrebrød og diversitet
I Huset no7 tør man godt gå forrest og vise, at vejen kan se anderledes ud, end den traditionelle. Her skubber de til de mere gængse standarder for mad, arbejdskraft og indretning.Flere bæredygtige spiseoplevelser i Herning
Efter efterspørgsel fra lokale aktører er et lokalt leverandørsamarbejde er gået i luften for at sikre lokale grøntsager på lokale hoteller, spisesteder og i kantiner.Grønne møder, bålmad og råvarer fra egen køkkenhave
Hos Skarrildhus Hotel og Konference er bæredygtighed ikke bare et ord. Det er en grundlæggende filosofi, der gennemsyrer alt, hvad de foretager sig.Den gode bonus pater restaurant, Domæne
Her er bæredygtighed mere en grundværdi end et salgsargument. Det ikke en marketingstrategi, men sund fornuft.Når overskudsæbler bliver til vin
Able Winery har omsat familiens tradition med hjemmegjort æblemost til et bæredygtigt iværksættereventyr.Så bliver det ikke mere friskt!
Yutaka ved, at de råvarer, der serveres til restaurantens mange gæster, er af høj kvalitet og kommer fra lokale producenter.Vi giver dig indblik i de redskaber og værktøjer, vi har udviklet og arbejdet med i E.A.T.-projektet. Nedenfor finder du guides og inspiration, som kan hjælpe dig på vej med alt fra det lokale leverandørsamarbejde til at få Green Key certificering eller Det Økologiske Spisemærke.
Sådan får du det økologiske spisemærke
En praktisk håndbog til ansøgningsprocessen for Det Økologiske Spisemærke.E.A.T.-indekset - et analyseredskab til destinationer
Med E.A.T.-indekset kan destinationer blive klogere på hoteller og spisesteders arbejde med bæredygtighedLokale råvarer til dit storkøkken
Bliv en del af leverandørsamarbejdet og få dugfrisk grønt eller andre produkter fra lokale producenter lige til dørenFå dine produkter med i Leverandørsamarbejdet
Er du lokal producent af alt fra frugt og grønt til chokolade og most, kan du få leveret dine varer direkte til køkkener i og omkring Herning.Få hjælp til Green Key certificering
Bliv klar til at blive Green Key certificeret med denne explainer, som guider dig igennem processen og værktøjer.Få hjælp til din indkøbspolitik
Ønsker du at blive Green Key certificeret, kan du gøre brug af vores eksempel på, hvordan du laver din indkøbspolitik.Få hjælp til din Green Key Tracker
Når du skal udfylde din Green Key Tracker, kan du finde inspiration i dette eksempel fra Herning.Få hjælp til din Green Key Tracker
Her kan du downloade et excel-værktøj, som hjælper dig til at udfylde din Green Key Tracker nemt og korrekt.Få hjælp til din bæredygtighedsplan
Når du skal lave din bæredygtighedsplan til din Green Key certificering, kan du finde inspiration i dette eksempel på udfyldelse. God fornøjelse!E.A.T. - Eating and Tourism
Siden 2021 har Bæredygtig Herning og VisitHerning arbejdet med en større strategisk satsning omkring bæredygtig turismeudvikling - herunder bæredygtige spiseoplevelser.
Formålet med E.A.T. er at bidrage til at ændre måden, der bliver spist, produceret og smidt mad ud på, når vi tager imod gæster i Herning - og forhåbentlig mange andre steder.
Projektets aktiviteter
E.A.T.-indekset
Vi har udarbejdet en bæredygtighedsundersøgelse, som kan give hoteller, restauranter og kantiner et bedre overblik over deres arbejde med bæredygtige forretningsaktiviteter og inspiration til, hvordan de kan forbedre og udvikle sig fremadrettet. Samtidig bidrager undersøgelsen til at give os og VisitHerning et overblik over destinationens bæredygtige forretningsaktiviteter og hvordan vi bedst understøtter arbejdet.
Mange restauranter, hoteller og venues har allerede udfyldt undersøgelsen, og vi håber, at flere kan se værdien i værktøjet.
”Deltagelse i E.A.T. Indekset giver os overblik og indsigt i vores arbejde med bæredygtige forretningsinitiativer, som vi kan bruge til at målrette vores tiltag og udvikling, samt se vores resultater i forhold til resten af destinationen.” (Martin Lemvig, tidligere direktør ved Hotel Eyde)
"E.A.T. Indekset giver overblik over vores egne resultater, men det bidrager også til en større fortælling og indsats for destinationen som helhed – og det vil vi gerne være en del af” (Torben Rhode direktør ved Scandic Regina)
Bliv klogere på E.A.T. Indekset her.
E.A.T. Leverandørsamarbejde
Vi ønsker at opnå lokal synergi igennem et samarbejde mellem hoteller, restauranter og kantiner som aftagere af råvarer fra lokale producenter. Derfor er et nyt lokalt leverandørsamarbejde gået i luften for at sikre lokale grøntsager på lokale hoteller, spisesteder og i kantiner. Initiativet er blevet til i et samarbejde mellem VisitHerning, Bæredygtig Herning og Gartnerhallen efter efterspørgsel fra lokale aktører.
Leverandørsamarbejdet går i al sin enkelthed ud på at forbinde lokale fødevareproducenter og lokale restauranter, hoteller og kantiner. Gartnerhallen hjælper med sit etablerede setup og garanterer, at de lokale varer bliver leveret friskt fra markerne dagen efter, de er afhentet hos producenten.
Læs mere om leverandørsamarbejdet under "Cases" og "Værktøjer".
E.A.T.-Rådgivning
Med E.A.T.-Rådgivning har vi hjulpet virksomheder med at kickstarte arbejdet med bæredygtige tiltag omkring mad. I samarbejde med Erhvervsrådet Herning og Ikast-Brande og en eksterne konsulenter, har vi skræddersyet forløb, som tog udgangspunkt i den enkelte virksomheds behov.
E.A.T-Masterclasses
Sammen med medlemmer af den lokale, grønne alliance har vi afholdt E.A.T. masterclasses og -workshops, som er blevet udarbejdet ud fra et konkret behov hos en aktør.
Projektpartnere
Projektet drives af Visit Herning i partnerskab med Bæredygtig Herning og med støtte fra Herning Kommune og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Projekt kontakt
Tennae Rix Kristensen
Projektleder
Bæredygtig Herning
T: 27853979
M: tr@baeredygtigherning.dk
Stine Nybo
Projektchef
Visit Herning
T: 8765 4321
M: sn@visitherning.com
Projektets tidsramme
Start: 01.01.22
Slut: 31.12.24
Samarbejdspartnere